YEAAHH

•1.       Hur olika är mäns och kvinnors beteenden, värderingar, förutsättningar och villkor?

Beskriv skillnaderna mellan könen som du uppfattar det. Vad beror skillnaderna på? Hur mycket beror det på biologiska skillnader och hur mycket på vår uppfostran och samhällets normer? Tycker du att synen på och uppdelningen mellan män och kvinnor är bra som den är eller borde den förändras? Isåfall hur.  Argumentera för din åsikt!


Män och kvinnor har såklart olika beteenden, värderingar, förutsättningar  och villkor. Varför ?

Därför att det är den biologiska faktorn som separerar oss, vilket är naturligt. Varför ska man försöka göra ALLT jämställt när naturen själv separerat oss och gett oss delade beteenden, värderingar, förutsättningar och villkor.

Kvinnor föder barn, det gör inte vi?

Män jagade, det gjorde inte kvinnor  - då de var för upptagna med att göra "världens jobbigaste sak" dvs. att uppfostra många barn.


Att vi fått tilldelade yrken & arbeten p.g.a. vår fysik, vår mentalitet, vår förmåga att utföra något - vilket allt länkas till vårt kön.


Nu har vi gått tillbaka i tiden väldigt långt, då män jagade osv. ...men det är från den tiden vi har fått vårt beteende: när kvinnorna uppfostrade många barn var ansvar, lugnhet i samband med kärlek till barnen mycket viktigt.  Mentaliteten var stor, och allt hängde på uppfostran med stor disciplin då barnen sönerna skulle bli stora & starka krigare/jagare - medan döttrarna skulle bli disciplinerade "hemmafruar" som skulle gör allt för att tillfredställa sin make när han kom hem helt utmattad på natten.


Detta skedde samtidigt som männen var ute och jagade, kämpade för att överleva. Han hade inte bara sig själv att mata, utan sin fru och deras barn. Det spelade ingen roll om mannen kom hem tomhänt, utan något byte i händerna - familjen stöttade honom och det fanns alltid en annan dag han kunde gå ut och jaga. Mannen jagade därför att han var bäst lämpad för att jaga. När han mötte vilda djur i naturen, mitt i natten blev det självklart att han blev rädd... men efter ett tag minskade rädslan då han lärde sig vilka djur som var farliga, och tvärtom. Mannen utvecklade oerhörd disciplin då han var tvungen att vänta på bytet under en väldigt lång tid. Rädslan minskade och disciplinen, tålamodet, styrkan, uthålligheten och mycket annat ökade... pga. hans arbete.


Detta skar sig djupt i våra benstommar då det var naturligt för mannen att jaga, och kvinnan att föda barn och ta hand om familjen.


Det leder till att värderingarna på så sätt blir olika. Mannen värderade främst en dagssyssla (då det fortfarande var ljust ute) och det var att jaga -> som sedan kom att bli till att jobba. Vilket det är idag. (Att försörja familjen).


I "västvärlden" har detta ändrats en smula då medelklassen ofta har en kvinna/mamma i hemmet som också jobbar. Men att mannen jobbar och försörjer familjen på olika sätt, syns främst i u-länder. Om vi tittar på t.ex. mitt hemland Kosovo före 1998 (innan kriget bröt ut)  så var det främst mannen som jobbade i hushållet medan kvinnan var en s.k. "hemmafru".

Efter kriget under utvecklingen och återuppbyggnaden av landet med hjälp från "västvärlden" har de gamla traditionerna dolts - och med tanke på världsekonomins lågkonjunktur och stigande bensinpriser är nu även "hemmafrun" tvungen att arbeta. (Trots att arbetslösheten är så låg, vilket den egentligen inte är utan de flesta jobbar svart)


Kvinnor och män har det i Sverige väldigt bra! Varför? Vi anses som det mest jämställda landet. Trots det klagar vi och försöker få varenda sak jämställt.


I mina ögon anser jag att det är resultatet av ett jämställt land. Då folk hela tiden försöker klaga på varenda sak som inte är "jämställt" . I ett demokratiskt & jämställt land kan många tycka är det perfekta landet. Men vad händer när något är perfekt? Man försöker hela tiden hitta sårbarheter, skavanker och andra saker som kan missnöja en.


Därför säger jag bara, släpp det! Vi lever i världens mest jämställda och jämlika land!

För att få ett land så jämställt som möjligt är man tvungen att bryta lagarna! Ett exempel är när Lunds Universitet antog studenter, där i en utbildning majoriteten % kvar kvinnor. För att jämna ut detta antog de fler % män vid nästa uttagning - vilket många tycker är fel. Men grundtanken var god? Eller?!


Välkommen

SKa snart börja skriva :)

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0